Cursa contra cronometru

Inca de anul trecut, cand Andreea era o piciulina de cateva luni, mi-am dat seama ca pentru multe mame evolutia copilului este un fel de cursa contra cronometru cu alti bebei. E un fel de mandrie ciudata fata de cat de avansat e copilul, cat de mult mananca, cat de devreme isi tine capul singur, cand a inceput sa stea in fund, sa bea apa, sa mearga de-a busilea, sa mearga singur, sa faca la olita, etc.
"Al meu sta in cap de la 2 luni" ma aspteptam sa imi zica cineva intr-o zi. Andreea mea inca nu sta in cap:d.
Care e ideea? De ce graba asta de a-l vedea facand ceva ce altii inca nu fac? Pana la urma fiecare bebe are ritmul lui, preferintele lui, temperamentul si posibilitatile lui.
Eu am lasat-o mereu pe pice sa se dezvolte in ritmul ei. Nu am pus-o in fundulet decat cand am vazut ca se chinuia sa faca asta singura si apoi era foarte incantata sa vada lumea mai de sus. Nu am fortat-o sa se rostogoleasca si m-am amuzat sa o vad cum se cauta solutii pana a reusit. Nu am indopat-o cu piure de mere pentru ca era timpul. A facut totul in ritmul ei, de cele mai multe ori destul de devreme.
Acum vad ca e foarte dornica sa vorbeasca. Ne povesteste in fiecare zi o gramada de nebunii, pe limba ei normal, cu intonatie si tot felul de sunete caraghioase.
Dar, cel putin o data pe saptamana, cate o mamica din parc imi spune ca nu trebuie sa o mai tin de mana, ca trebuie sa mearga singura deja. O tanti care invartea un bebe de 10 luni si ceva in ham mi-a zis "trebuie sa ii dai drumu'. Eu asa am facut si a mea merge singura de la 10 luni". Deci sa-mi explice si mie cineva ce e a aia "sa-i dau drumu'". Imi smulg mana si ii dau un branci inainte? Un sut in fund? Ii fac vant? Sau cum?
Si daca tot am deschis subiectul, pe la ce varsta trebuie sa ii caut sot? Inainte sau dupa 14 ani? Ca la ce fitoasa o sa dureze ceva pana gasesc unu potrivit...

Cinci lucruri care trebuie schimbate in scoala romaneasca

Mai e un pic si matza termina clasa a doua. Nu stiu ea, dar eu sigur abia astept sa nu mai sune ceasul la 6.45.  Daca o intreb pe ea, ce ...