Poveste cu un tiganus

Recunosc, spre rusinea mea, ca ma numar printre cei care stramba din nas cand la locul de joaca apare un grup de tiganusi murdari si galagiosi. E o reactie pe care nu o pot controla si care nu-mi place. Imi impun mereu sa ma gandesc la ei ca la orice alti copii, sa ignor tipetele cam stridente si jocul care uneori e putin mai dur decat imi place mie. Pana la urma e vorba de o alta cultura si alte relatii umane si nu ar trebui sa ne ridicam nasurile in vant asa usor.
Aseara am primit insa o lectie frumoasa.
Eram cu Andreea la leagane si vroiam sa o dau pe o roata d-aia unde stai cocot pe un animal. Asa ca am intrat in vorba cu doua fetite de 7-8 ani care erau acolo. Una din ele era o tigancusa frumusica, cu papuci rupti, haine uratele si ciupite pe ici pe colo si cu picioarele negre de noroi. Mi-a vorbit insa foarte frumos si am aflat ca sta in Ferentari, mai are trei frati mai mari si ca ii place sa se joace cu copiii mici. De fapt, din acel moment a pus stapanire pe Andreea.
O tinea intruna de mana si a plimbat-o pe la toate leaganele. Ce ma amuza e ca vorbea cu ea ca si cu un copil mare, o intreba daca mai vrea sa se dea, i-a laudat fustita si i-a zis ca e foarte draguta. I-a explicat ca trebuie sa urce cu grija pe scari si a tinut-o pe burta ei pe topogan ca sa alunece mai bine. Din cand in cand o pupa si o lua in brate. Pe scari nu i-a dat drumul la manuta, desi i-am zis ca urca si singura, si l-a certat pe un baietel care se cam inghesuia in spatele Andreei.
Vorbea foarte politicos si era mereu atenta la ce face si ce vrea aia mica.
M-am gandit din nou cat de repede sar de multe ori sa judec, fara sa vreau, aparentele. Cat de usor ratam poate niste intalniri interesante pentru ca ne lasam prada unor prejudecati.
Cand am plecat de la leagane, ne-a rugat sa mai venim ca sa ne mai jucam. Am banuit ca nu multi parinti de acolo isi lasau copiii sa se joace cu ea.
Ba chiar, pe alee, o mamica m-a intrebat daca nu mi-a fost frica sa o las pe Andreea cu copila aia, ca era cam murdara si o mai lua si in brate. Vreau sa cred insa ca inca putem lasa doi copii sa se stranga in brate fara sa calculam imediat numarul de bacili, bacterii, virususi si alte ganganii care trec de la unul la altul. Si ca vom reusi la un moment dat sa ne blocam mai rar in aparente.

Cinci lucruri care trebuie schimbate in scoala romaneasca

Mai e un pic si matza termina clasa a doua. Nu stiu ea, dar eu sigur abia astept sa nu mai sune ceasul la 6.45.  Daca o intreb pe ea, ce ...