despre promisiuni neonorate

M-am gandit ca poate ar fi util celor care urmeaza sa caute gradinite si sunt novici in domeniu, cum am fost si eu de curand, sa stie cam la ce sa fie atenti, dincolo de vorbele minunate ale directorilor.
Caci eu am ajuns la concluzia ca toti sau oricum mare parte din directorii de gradinite sunt niste vanzatori foarte talentati. Stiu exact ce si cum sa spuna, pe ce sa puna accent, ce asteapta parintele inocent de la gradinita si cum sa puna intr-o lumina buna orice banalitate.

1. "Noi scoatem copiii in parc in fiecare zi" - fraza clasica pentru gradinitele care au un parc pe langa. Wrong. Nicio educatoare nu se risca sa iasa in parc cu 10 pitici de 2-3 ani. Poate iese o data pe saptamana, poate mai rar. Dar nu zilnic. E riscant si dificil, iar iarna, ca sa echipezi 10 puradei si apoi sa-i dezechipezi ia cat o zi de gradi. Asa ca intrebati daca promisiunea e valabila si la grupa mica, dar si mai bine asigurati-va ca gradinita are o curte mare, echipata cu jucarii si verificati daca chiar sunt copii pe afara cand mergeti in vizite. Pentru noi scoaterea zilnica la aer a fost un criteriu esential si unul din motivele de baza pentru care am renuntat la prima gradinita cu care semnasem un contract. Caci, desi ni se promisesera vizite zilnice in parc:d, copiii nu erau scosi din cladire cu zilele, nici macar in curte, care curte oricum era mica si lipsita de atractii.

2. "Mancarea este facuta de noi" - da, poate, sau poate e adusa. Nu asta conteaza neaparat. Poate fi si de la catering, dar sa fie ok. Cereti variante de meniu si uitati-va mai ales la gustari si mic dejun. Masa de pranz e de obicei ok, cu supa si felul doi, dar mici abateri apar de multe ori la celelalte mese. Omlete, iaurtele danonino, salamior nush de care, prajiturele magura sau alte bunatati...Vedeti cat de des se repeta intr-o saptamana. Daca e vorba de 1-2 zile...poate e ok, daca e un obicei zilnic, e cam nasol. Sau nu. Depinde cum l-ati hranit pe pici pana atunci.

3. "Transportul se face doar cu microbuzul nostru" - ideal, superb. Noi insa am avut un soc cand am vazut copiii de la o gradi cunoscuta adusi in parc cu 2 masini mici, inghesuiti cate 6 pe bancheta din spate. E adevarat ca era perioada de vacanta si erau doar vreo 2 copii de 2-3 ani, restul erau pe la 4 ani, dar totusi. Riscant rau. Cereti detalii si aflati daca microbuzul este prevazut si cu centuri de siguranta.

4. "Mergem lunar la teatru, muzee, circ, bla bla" - asigurati-va ca aceste vizite sunt incluse in taxa lunara si daca nu, aflati cam cat inseamna ele in plus. Noi am intalnit un caz in care mersul la teatru era gratis, dar circul si alte excursii nu. In plus, subliniati ca va intereseaza in prezentare doar activitatile care se fac cu grupa mica, nu in general in gradinita, pentru ca de multe ori directorii insira o lista lunga de activitati, excursii, optionale, etc si la final afli ca doar un sfert sunt de fapt pentru aia mici de tot.

5. "Avem program de training la olita" - da? cum? in ce consta? eventual trageti de limba si alte mamici care au copii acolo. Uneori "programul" e doar teoretic, practic copilul face tot in pampers, din lipsa de educatoare sau timp.

6. "Avem educatoare foarte bine pregatite, care stiu cum sa se poarte cu copiii in situatii dificile" - minunat, dar cereti detalii legate de metodele aplicate. Punctual, pe mine m-a interesat daca sunt pedepsiti in vreun fel (time-out), cum sunt linistiti daca plang sau ce se intampla daca unul face o prostie. Aproape mereu directorii s-au simtit datori sa ma asigure ca cei mici nu sunt pedepsiti, ca sunt mici, ca suntem oameni, bla bla, dar pe de alta parte daca vreunul din copii sau chiar a mea ar lovi, imbranci, vorbi urat as vrea sa fie certat, sa i se dea de inteles cumva ca nu are voie. Altfel, te trezesti ca al tau copiaza comportamente nedorite pentru ca nu le-a spus nimeni ca e gresit.

Alte lucruri care mi-au sarit mie in ochi:
- camerele sa fie mari si cu lumina naturala. La unele gradi sala de mese si chiar unele sali de curs sunt sub pamant si au eventual niste geamuri minuscule aproape de tavan. Nu conteaza cat de minunate sunt lampile si cata lumina dau ele, ci sa fie lumina naturala.
- camera de somn sa fie aerisita si spatioasa. Eu am zis "nu" la o gradi care in rest era super ok pentru ca am vizitat intamplator sala de somn dupa ce iesisera copiii de acolo si m-a luat cu lesin. Erau cred vreo 30 de paturi unul langa altul, etajate, cu niste culoare mici intre ele, si un aer de crapai. Probabil ca urmau sa deschida geamurile, nu zic nu, dar tot nu mi-ar conveni sa culc copilul acolo.
- educatoarele si asistentele sa participe la masa, ca sa ajute copiii cu mancatul si sa-i impinga un pic de la spate. Altfel, aia mai lenesi/sclifositi ciugulesc un pic si gata.
- intrebati ce se intampla cu cei mici dupa gustarea de dupa somn. In multe cazuri, educatoarele pleaca si grupele sunt unite. Nu e neaparat rau, se pot juca impreuna, aia mici cu aia mari. Ideea e sa fie totusi supravegheati si cei mici un pic protejati...Din ce am vazut, de multe ori sunt lasati la gramada in curte si Dumnezeu cu mila.

daca imi mai aduc aminte, completez:d

Cinci lucruri care trebuie schimbate in scoala romaneasca

Mai e un pic si matza termina clasa a doua. Nu stiu ea, dar eu sigur abia astept sa nu mai sune ceasul la 6.45.  Daca o intreb pe ea, ce ...