Despre scoala, pe ambele parti


Pe invatatoarea mea o chema Maria Dandareanu. Nu o sa uit niciodata numele asta. Si nici pe ea. Este educatorul meu cel mai drag si care m-a marcat cel mai mult. In mod ciudat este si singurul om care m-a batut vreodata. In primii patru ani de scoala am luat un numar nemasurat de rigle si bete la palma, am fost ciufulita si trasa de urechi, pusa la colt si certata. Nici nu mai stiu de ce. Pentru ca nu stiam ceva la lectie, pentru ca vorbeam neintrebata, pentru ca...cine mai stie. Si asta desi eram unul dintre preferatii ei, caci, sa recunosc, eram o tocilara:d.
Pe vremea aia disciplina cu rigla si batul erau absolut normale, singurul mod de a tine copii in frau, de a-i invata cu regulile si “cumintenia”. Ori de cate ori povesteam acasa ca am mai luat niste rigle peste degete ai mei considerau ca am facut eu ceva de am meritat asta. Desi ei nu m-au atins niciodata. Si niciodata nu au protestat la scoala, nu au pus la indoiala alegerile invatatoarei mele.
Asa se facea atunci. Asa era normal.
Insa doamna Dandareanu era un pedagog excelent. Ce am invatat de la ea nu am uitat niciodata si lectiile, dincolo de aceste corectii fizice, erau o placere. Era amuzanta, vesela si avea un soi de ironie adaptata varstei noastre. Cand simtea ca un copil avea nevoie de atentie, o acorda, cu caldura si din toata inima. O combinatie ciudata, nu?
Dintr-un anumit punct de vedere ar trebui pusa pe aceeasi lista cu invatatoarea care face furori pe internet zilele astea. Exista insa o mare diferenta. Uriasa zic eu. Invatatoarea mea nu m-a umiliat niciodata verbal, nu mi-a zis ca sunt proasta, nu m-a facut de ras in fata clasei, nu m-a facut sa ma simt mai putin decat eram. Cand ne altoia, ne dadea de inteles ca o face pentru ca stie ca putem mai mult, ca suntem niste copii buni, dar in momentul ala am gresit. Ne durea fizic, dar nu sufeream psihic.
Astazi daca Andreea ar veni acasa si mi-ar spune ca invatatoarea a lovit-o cu rigla peste palma as lua foc. M-as duce a doua zi la ea, as face scandal si daca s-ar repeta as muta copilul in alta parte. Astazi cred ca exista alte metode de disciplina decat micile corectii fizice acordate unor copii de 7-8 ani.
Exista insa o alta latura a acestei probleme.
In scolile din Romania rigla si batul au fost eliminate in cele mai multe cazuri. Si asta e bine. Dar nu au fost inlocuite cu nimic. Si asta e rau. Caci nu poti tine sub control 20-25 de copii daca nu le impui respect si daca nu exista disciplina la ore. In lipsa unor reguli de comportament clare scoala devine o gluma, iar clasa locul unde copii de 10-11 ani se joaca cu hartii si alearga printre banci, iar pustani de 16-17 ani isi lovesc si injura profesorii.
Da, totul pleaca de acasa, de la educatia primita de la parinti. Dar din pacate orele petrecute de copil cu parintii sunt tot mai putine, iar importanta educatorului in viata celor mici e tot mai mare.
Nu stiu cum se intampla in alte tari. Nu stiu prin ce metode sunt tinuti copiii sub control, fara a le stirbi independenta si creativitatea si dreptul la exprimare. Trebuie sa existe ceva si acel ceva trebuie adus si la noi in scoli.
Altfel vom continua sa vedem filme cu elevi batjocoriti si umiliti de educatori si alte filme cu profesori loviti si tratati ca niste gunoaie de niste adolescenti. 

Cinci lucruri care trebuie schimbate in scoala romaneasca

Mai e un pic si matza termina clasa a doua. Nu stiu ea, dar eu sigur abia astept sa nu mai sune ceasul la 6.45.  Daca o intreb pe ea, ce ...