Retete pentru o mofturoasa. A mea

Dupa cum stiti daca bagati ochiul pe aici din cand in cand, fii-mea este o mofturoasa cand vine vorba de mancare. Nu a excelat niciodata la acest capitol, unele dintre cele mai crunte amintiri ale mele fiind cu mesele ei in primul an de diversificare. Cosmar! 
Intre timp a ajuns sa manance singura cantitati care par sa-i asigure cresterea si sanatatea, evident mai mici decat as vrea eu sa fie. Insa, diferenta majora intre mama ce sunt acum si cea care eram acu vreo 2-3 ani este ca am invatat sa nu ma mai stresez cand vine vorba de mancat. Cel mult negociez inca 4-5 linguri..
O alta diferenta majora este ca am incetat sa sper ca fii-mea va aprecia vreodata mancarurile gurmande pe care le mai incercam eu si taica-su sau ca va dori ever sa incerce ceva necunoscut. Am incercat si eu si ta-su si bunicii sa o convinga sa guste, nu o lingura, ci macar ceva similar cu degetul mic al furnicii. Inutil. Nu cunoaste, nu gusta. Nu arata a ceva ce a testat deja si stie ca ii place, nu vrea sa auda de incercari.
Asa ca, dupa 4 ani juma de studii am elaborat o lista de mancaruri rapide, gustoase, suficient de sanatoase si mai ales acceptate de monstru. La ele apelez seara, pe fuga, sau in weekend, cand nu ne refugiem in vreun restaurant sau la bunici.
Iata-le! Dovada esecului meu ca bucatareasa a fiica-mii, dar si a vicleniei de care sigur e in stare orice mama:
1. Paste cu chestii ascunse. Pastele sunt secretul oricarei mese de succes, sunt usor de facut si gustoase. Doar ca ele singure sunt destul de nehranitoare. Asa ca le folosesc ca baza pentru a ascunde chestii de care altfel fii-mea nu s-ar atinge si despre care habar n-are ca se afla la ea in farfurie:
- paste cu pasta de spanac si brocolli (se oparesc verziturile si se blenduiesc bine cu putina sare si eventual branza rasa)
- paste cu dovleac copt (se blenduieste bucata de dovleac si se amesteca cu 2-3 linguri de sos de rosii ca sa nu se prinda ca e altceva la mijloc...)
- paste cu sos de ciuperci (astea sunt big no no la dansa asa ca singura sansa sa le manance este sa le blenduiesc pe furis si sa le amestec cu putina smantana) 
- pe acelasi model i-am servit si conopida cu branza. 

2. Pizza cu iarba. Adica blat de pizza (cum n-am timp seara sa fac blat folosesc aluat de foietaj de la mega image) intins in tava si uns cu sos de rosii, last un pic sa se coaca, apoi se scoate si se pun deasupra felii de prosciutto crudo, parmezan si frunze de rucola. Noua ne place foarte mult ce iese. Si Andreei.

3. Toast cu fructe de padure (idee luata de la Simbio, bistroul nostru preferat). Mega simplu, mega hit, nu doar la Andreea, ci si la prietenii mari care au testat. Se ia o felie de paine si se baga in toaster. Se iau 2-3 maini generoase de fructe de padure si se pun in tigaie cu niste unt topit. Se mozolesc acolo pana se inmoaie si lasa zeama, se adauga o lingura de miere, se pune peste toate astea felia de toast si se inmoaie in zmarca cat sa se patrunda si gata. Asta e. Un mic dejun sau un desert delicios. 

4. Mancare de linte (aka mazare mica pt ca linte suna necunoscut si dubios). Nu e mare hit, dar odata pe luna merge...

5. Pizza pe felie de paine. Asta e pentru situatii de ultra criza de timp sau chef. Practic turtesc o sunca, o felie de cascaval, niste masline si niste sos de rosii pe o felie de paine si le arunc in cuptor.

6. Clasicele: peste la cuptor cu lamaie, carne de curcan/porc la cuptor/gratar, cartofi la cuptor/piure, spanac, ciorba (asta dureaza gen o lingura pe ora asa ca nu ma omor sa-i fac sau sa-i dau prea des...). 

6. Gustari: sandvis cu unt de arahide si felii de banane, clatite americane cu dulceata, paine cu branza tartinabila si felii de banane, briose cu afine. 

7: Cel mai simplu si iubit smoothie. Un iaurt mic, o mana de fructe de padure congelate, o lingura de miere, o lingura de lapte sau apa fiarta ca sa se inmoaie un pic fructele (daca sunt congelate doar). Se omoara la blender. Se servesc cu lingura din cana. Prea bun!

Ce cauta copii de 3 ani la ateliere pentru +6?

Am descoperit in weekend un loc foarte misto, de care stiam, dar nu prea multe, si unde am de gand sa revin. E vorba de Muzeul COlectiilor ...