Despre religie si Big Bang la 5.5 ani

Cand era Andreea mica, dilemele noastre erau legate de mancare, somn, pampers, creme...Din cantitatea uriasa de informatii si recomandari, am selectat ce ni s-a parut noua ok, ce ni s-a potrivit. La fel si atunci cand a venit vorba de metode de crestere si educatie. Am citit, am selectat, am testat, am vazut ce merge si ce nu la Andreea. 
Acum, am ajuns la varsta problemelor mari. Sau mai mari. Si din nou ne trezim in situatia de a face alegeri. 
Andreea este foarte fascinata de dinozauri, vrea sa citeasca despre ei, sa vorbim despre ei, sa-i desenam. Asa ca i-am tot povestit in ultimele luni despre formarea pamantului, despre vremea cand traiau dinozaurii si cum au disparut ei, despre asteroizi si despre ce s-a intamplat dupa ce au disparut dinozaurii. Asa a venit vorba despre mamifere, despre maimute si alte vietati care fac pui. 
Si eventual despre oameni...
Ea stia ceva de la gradi despre oamenii preistorici, cum traiau ei in pesteri si vanau animale. Asa ca introducerea era facuta..
Aveam de ales insa intre a spune ca omul a fost creat de Dzeu si a aparut asa, deodata, in Rai. 
Sau a povesti ca el s-a dezvoltat in foarte multi ani dintr-o ramura de maimute mai speciale, ca a devenit tot mai descurcaret, mai inteligent, ca a invatat sa faca unelte si sa vaneze si sa faca focul si apoi sa nu mai doarma in pesteri, ci in case de lut si si si...
Cum eu nu cred ca omul a aparut din lut modelat de Dzeu, mi s-a parut corect sa ii spun si ei teoria evolutiei. Daca mai tarziu va alege sa creada altceva, e dreptul ei. Dar deocamdata, o voi invata ce spune stiinta. 
Ca stelele si planetele s-au format in urma Big Bang. Ca omul este o fiinta care a evoluat din alte mamifere. Ca avem creier ca sa invatam si sa luam decizii singuri, ca viitorul nu este deja trasat de o putere suprema. Ca nu exista draci care vin si ne iau in Iad pentru ca suntem rai. Sau ne pedepsesc cu boli si accidente. 
La fel cum ii spun ca nimeni nu stie ce a fost inainte de Big Bang, ca nimeni nu stie daca universul se termina undeva. Ca nimeni nu stie cu adevarat ce se intampla cu oamenii dupa ce mor, dar ca eu cred ca o parte din ei ramane cu noi atata timp cat ne aducem aminte de ei. Ca nimic nu dispare, totul se transforma:). 
Ca exista certitudini si exista dileme, intrebari la care inca se cauta un raspuns. 
Si ca suntem buni si iubim si gandim si cautam frumosul nu pentru ca asa ajungem in Rai, ci pentru ca asa traim frumos si pentru ca asta ne face fericiti. 
Si, dincolo de toate teoriile, o voi invata sa fie toleranta si sa accepte credintele si alegerile altora. 

Cinci lucruri care trebuie schimbate in scoala romaneasca

Mai e un pic si matza termina clasa a doua. Nu stiu ea, dar eu sigur abia astept sa nu mai sune ceasul la 6.45.  Daca o intreb pe ea, ce ...