Destinatii de weekend: Varful Secaria, nu chiar un varf

Traim vremuri ciudate. Nimeni nu neaga asta. Dar totusi viata nu face o pauza, zilele nu se opresc din mers si e bine sa te bucuri de ele acum, nu sa astepti sa treaca mizeria asta de pandemie si sa amani intre timp o gramada de lucruri pentru alta data. ”Alta data” asta este foarte incert. 
Depasind acest moment poetic, sa revin la ce voiam sa zic initial.
Despre ce faci cand stai in Bucuresti si nu vrei sa stai si in weekend tot in Bucuresti.
Si asa ajungem la Valea Doftanei, o varianta foarte comoda, buna si pentru o singura zi. Ca sa ajungi acolo tii DN1 pana la Campina, unde cotești dreapta spre oras. Apoi, drumul urmeaza raul Doftana, pe marginea caruia se insira vara gramezi de gratare si corturi. 
Dupa cativa kilometri, depasind zona de campare aglomerata, ajungi la Barajul Paltinul, apoi la Poiana Ciucas, chiar pe malul Lacului Paltinul. Aici se opresc de obicei majoritatea celor care vin in zona, fiind un loc bun de stat pe iarba, gratarit, jucat volei, facut baie sau plimbat cu barca, daca ai asa ceva la pachet.
In weekend poiana e destul de aglomerata, dar cred ca in timpul saptamanii e si mai frumos aici.
Noi insa aveam un plan mai elaborat si voiam sa ajungem pe Varful Secaria. 
Pentru asta, mergi de la lac inainte, pana in satul Tesila, apoi cotesti pe drumul spre satul Secaria si Comarnic. Destul de repede, pe o culme de deal, drumul trece pe langa o troita, aflata pe dreapta. Aici se parcheaza, iar drumul forestier spre varf incepe pe stanga.

Eu una nu am vazut niciun indicator sau ceva, dar daca puneti Varful Secaria pe GoogleMaps o sa fie ok:)
Din acest punct, drumul de masina continua spre Comarnic si am inteles ca e destul de pitoresc, de unde iesi in DN1 si poti reveni spre Bucuresti, facand practic un cerc.
Anyway, revenind la povestea cu varful, traseul porneste pe acest drum forestier din stanga si o tine intr-o urcare usurica vreo 20 de minute. Varful nu e marcat nicicum si de fapt nici nu conteaza. Important e ca ajungi pe aceasta culme de deal de unde peisajul este o minune. In fata ai Lacul Paltinul si de jur imprejur dealuri si vai verzi, cu Muntii Baiului incepand din spatele tau, iar dupa ei se vede putin Costila, din Bucegi. 
E un loc bun de picnic, de pus cortul, de facut plaja, de stat pe iarba, de cules sunătoare...
Dupa o vreme, am coborat la fel de lenesi la masina si ne-am dus sa mancam. Cea mai buna varianta este Cabana Veverita, care nu e chiar cabana, ci o pensiune, unde gasesti mancare delicioasa si deloc scumpa. A se face rezervare inainte!
Alta varianta este Atra Doftanei, mai de fite asa, dar frumos loc. 
Dupa masa si o tura pe la lac, pentru niste balaceala a copiilor, am pornit inapoi spre casa. 
Zona este foarte frumoasa, mai linistita decat ale vai celebre de la noi, si cred ca si oferta de pensiuni e bogata. Asa ca e o varianta buna si pentru un weekend linistit, departe de oras. Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare