Cum e mai bine?

E mai bine sa alaptezi sau sa hranesti copilul cu lapte praf?
E mai bine sa o imbraci in body sau sa o infesi?
E mai bine sa o culci langa tine in pat sau in patutul ei?
E mai bine sa o culci cu un bec aprins sau pe intuneric?
E mai bine sa o legeni sau sa nu?
E mai bine sa o lasi un pic singura sau sa urli la ea?
E mai bine sa plangi cu bebe in brate sau sa o inveti sa doarma?
E mai bine pentru copilul tau sa iti sacrifici fericirea sau sa fii fericita?
E mai bine sa ii dai fructe sau legume?
E mai bine sa ii dai doar bio sau deloc?
E mai bine sa o cresti doar tu sau sa o imparti cu altii?
E mai bine sa o duci la gradi sau sa iei o bona?
E mai bine sa ai un servici sau sa stai acasa?
E mai bine sa o duci la scoala aici sau afara?
E mai bine sa o ridici mereu cand cade sau sa o lasi sa se ridice singura?
E mai bine sa o iei in brate la fiecare plans sau sa o lasi sa se aline singura?
E mai bine sa o certi cand a gresit sau sa crezi ca un copil nu greseste niciodata?
Cum e mai bine?
Banuiesc ca reactia e sa alegi o varianta si sa decizi ca cealalta e gresita. Si daca nu e neaparat asa? Daca exista 2, 3, ...10, 100 de posibile variante, unele bune pentru tine, altele nu? Daca am alunga reactia initiala de a alege? Daca am alege sa nu mai judecam asa usor alegerile altora?
Caci fiecare alegere pe care o faci ca om, nu doar ca mama, depinde de o infinitate de mici detalii, de context, de ziua in care ai facut alegerea, de starea ta din acel moment, de ce ai invatat, de ce stii despre situatia in sine. Si alegerea ta e doar a ta, pentru ca este creata pe baza acestor zeci, sute de detalii care difera de la om la om de la mama la mama.
Si atunci, cum putem spune ca o anumita alegere e cea mai buna pentru toata lumea?

Alegerile pe care le-am facut eu sunt cu siguranta altele decat cele facute de alte mame. Sunt mai bune? Mai rele?
Am lasat-o pe Andreea sa planga cand era bebe? Da. Pentru ca atunci cand ii era somn plangea si in brate si in carucior si oriunde in alta parte. Plangea cateva minute si adormea. Asa ca o plimbam cu caruciorul prin parc, cand incepea maraiala, pe niste piatra cubica. Acolo era singurul loc unde, dupa vreo 5-10 minute de maraieli si plans, adormea. E groaznic? E inumat? Am traumatizat-o pe viata?
Am culcat-o cu noi in pat? Da, de 2 ori. A fost nasol. Noi n-am dormit deloc, iar ea a dormit iepureste, trezindu-se de cateva ori si foindu-se in cautare de spatiu. Am culcat-o apoi la ea in pat, fara becuri aprinse, fara maimutoi care lalaie un cantecel adormitor, imediat dupa baita si biberon si a dormit minunat. Se mai trezea noaptea, manca, se foia ca nu-i placea pozitia, sau patura sau cine stie ce, mai scancea. Ma duceam la ea, rezolvam problema si adormea la loc. Am privat-o de dragostea materna? Am lasat-o sa se simta abandonata?
Am crescut-o mereu impreuna cu bunicii, am lasat-o cu ei, am avut incredere in ei. Au fost situatii in care ne-am certat, in care am trasat reguli, in care am criticat, dar una peste alta, am crescut-o impreuna. Si cred in continuare ca un copil care are bunicii prin preajma e un copil fericit.
Am trasat limite. Putine, dar stricte si am certat-o cand le-a depasit. Nu am lovit-o. Nu am tipat la ea. Am ridicat tonul, da. I-am aratat ca sunt suparata, ca nu imi place ce a facut. Am facut rau? Bine?
Cred ca orice copil are nevoie de limite si de un program. Nu sunt de acord ca a-l lasa sa face ce vrea, oricand, oriunde, inseamna sa-l face fericit. Nu sunt de acord ca lipsa oricaror limite stimuleaza creativitatea si curiozitatea. Dar repet, am impus foarte putine limite si cred ca este esential sa ii lasi suficienta libertate de alegere pentru a invata sa traiasca frumos. Am fost prea dura? Prea toleranta? O sa am un copil razgaiat? Sau unul timorat?
E usor sa alegem ce e bine pentru noi. E infinit mai greu sa acceptam ca si alegerile altora pot fi la fel de bune.

PS: nu ma refer aici la situatiile extreme, cu parinti care nu isi iubesc copii, care sunt prea saraci sau prea insensibili ca sa le pese, nu vorbesc de cazurile de copii abuzati, batuti, malnutriti. Desi poate ar trebui sa ne ocupam putin si de alea...Pentru ca exista o diferenta intre un copil tinut in lanturi si unul care plange in carucior 10 minute, nu?

Despre Porto, pentru doi mari si unu mic

A trecut o saptamana de la concediu si am reusit in sfarsit sa ma adun si sa scriu si continuarea povestii, de fapt prologul, despre Porto....