Ce ne mai jucam cand nu ne jucam cu papusi

In ultimele saptamani am tot jucat cu Andreea diverse jocuri de rabdare, logica si indemanare, ca sa iesim putin din rutina activitatilor cu papusi, figurine sau culori, preferatele domnisoarei. Nu ca as avea ceva impotriva scenetelor si desenelor pe care le imagineaza, dar nu vreau sa ramana blocata intr-un anumit stil de joaca.
Asa ca am cumparat două jocuri foarte interesante, pe care le-am adaugat vechiului nostru Katamino. 
Ambele au avut si inca au succes, fiind foarte incantata sa ne jucam. 
In plus zilele trecute am fost la o zi de nastere unde copiii au cautat oase de dinozaur intr-o caramida de ipsos, o activitate care i-a tinut ocupati destul de mult timp si care pe Andreea a super incantat-o. Asa ca o sa ii cumpar si acasa kitul respectiv. 
Pe langa partea de indemanare si logica, ceea ce tintesc eu la jocurile astea este exersarea rabdarii si a tolerantei. Pentru ea, si probabil si pentru alti copii, nu e usor sa accepte ca a pierdut la un joc, ca altcineva a facut mai bine. De asemenea, rabdarea nu este unul din punctele ei forte. Rabdarea de a cauta solutii atunci cand rezolvarile nu sunt evidente, de a incerca si a esua de mai multe ori pana cand gaseste varianta corecta. 
Anul trecut, cand pierdea la joc sau nu reusea sa faca ceva, incepea imediat sa planga si refuza sa se mai joace cu noi. Incet, din joc in joc, a invatat ca e ok sa mai si pierzi, ca nu mereu gasim solutii rapide si ca trebuie sa incerce de mai multe ori nu sa renunte din prima. Nu e mereu usor sa faca asta, dar momentele cand se "oftica":d devin tot mai rare.
Ceea ce am insistat mereu este ca fiecare joc are niste reguli, pe care e obligatoriu sa le respectam toti. Nu sari peste rand, nu primesti carti mai bune si nu esti lasat sa castigi in mod evident, doar pentru ca ai 4.5 ani:)). 
So, iata jocurile pe care vi le recomand:

Castle Logix - este un joc de constructie si atentie, in care cel mic trebuie sa reconstituie niste castele dupa model. Exista modele foarte simple, apoi medii si dificile. Noi ca sa facem jocul mai interesant jucam in doi, fiecare construind cate un model. La un moment dat cred ca se poate face si concurs, cate minute dureaza fiecare constructie...
O alta varianta care mi-a placut este Camelot Junior

Familia Mostro - este un joc de carti in care fiecare jucator trebuie sa reconstituie un monstru, format din 4 carti. Este usor de inteles si de jucat, cred ca merge chiar de pe la 3.5-4 ani. Singura cerinta este ca cel mic sa stie cifrele de la 1 la 4 si culorile. E amuzant si se poate juca in 2-4 persoane. 

Katamino - este un fel de puzzle cu piese de diferite forme care trebuie asezate intr-un anumit fel. Dificultatea este graduala si recunosc ca ultima treapta ne creeaza si noua astora mari probleme:d. Este un joc de atentie si rabdare pe care noi il jucam in 3 de cele mai multe ori. 

Sapa si Descopera - este un kit de mic paleontolog:d. Cel mic trebuie sa caute intr-un bloc de ipsos oase de dinozaur, pe care apoi sa le asambleze. Este incitant si amuzant, dar e nevoie de un grad mare de pasiune pt dinozauri ca sa ai rabdare cu el. Caramida este destul de tare si sapaturile in ea fac o gramada de praf in jur. 
Micii paleontologi la treaba:))

Despre Porto, pentru doi mari si unu mic

A trecut o saptamana de la concediu si am reusit in sfarsit sa ma adun si sa scriu si continuarea povestii, de fapt prologul, despre Porto....