Despre muzeele noastre

In ultima vreme am tot fost cu Andreeea pe la diverse muzee, in asteptarea soarelui si a weekendurilor cu schi. De fapt a fost mai mult Dan cu ea, caci pe partea de stiinta si istorie el e sefu in casa, in timp ce pe artisticarai si teatru sunt eu.
Ca idee, nu cred ca e o varsta anume la care trebuie sa incepem sa ducem copiii la muzeu. Cred ca experienta poate fi inceputa de pe la 2-3 ani, pe diverse paliere.
Cel mai potrivit pentru varstele mici mi se pare Muzeul Antipa. E plin de animale si priertenos cu cei mici, nu trebuie cine stie ce explicatii din partea parintilor si sunt   sanse ca cel mic sa reziste macar jumatate din muzeu de la prima vizita. Noi nu am insistat niciodata sa vedem tot muzeul din prima. E absurd sa ceri unui copil de 3 ani de exemplu sa aiba rabdare pe 2-3 etaje de muzeu si o multime de animale. Daca are, cu atat mai bine. Daca nu, renunti si mai vii si alta data. Vizita la muzeu nu trebuie sa fie o convoarda, ci ceva distractiv si asteptat cu nerabdare de cel mic.

Un alt muzeu care poate fi abordat de la varste mici este cel al Satului. La  2-3 ani e o poveste, cu casute de spiridusi si zane, cu masute de pitici si patuturi si zane. In felul acesta vizita devine o explorare a unei lumi fantastice, usor de "digerat" de mici. Mai tarziu, de la 4-5 ani in sus putem povesti ce este de fapt MUzeul Satului , de unde sunt casele acelea si cum folosim obiectele din ele.

Muzeul Bucurestiului - Palatul Sutu
Andreea e fascinata de povesti despre istorie chiar daca nu are notiunea timpului (pentru ea importante sunt: vremea dinozaurilor, vremea lui Traian si vremea noastra), asa  ca nu a fost greu de covins sa intre la Sutu. Muzeul in sine e o mica gluma, are doar o sala dedicata Brancovenilor in care se pot vedea diverse furci, topoare, iatagane, scuturi si alte chestiuni specifice vremii. Si un colt in care este expus un schelet gasit in parcarea subterana de la universitate - ceva deosebit. Dar merita un ochi rapid intr-o zi cu ploaie:)

Muzeul de Istorie
Vizita muzeului incepe cu Lapidarium, adica o gramada de vestigii gasite la Histria, Tomis si Calatis dispuse in jurul unei reproduceri al Columnei lui Traian. Mno, un copil de 4-6 ani isi pierde interesul in cca 10 minute uitandu-se la pietre, indiferent de cate povesti scorneste parintele de langa. Asa ca mai bine va orientati rapid catre Tezaur. Aici pe Andreea o o captiveaza la inceput ceva bijuterii din cele mai vechi timpuri, insa pe masura ce ne plimbam prin muzeu, exponatele par fix la fel: monede si bijuterii.  Abia cand am ajuns in dreptul bijuteriilor regale i-a crescut interesul :)
Din pacate cam atat am putut vizita, restul muzeului este in renovare, reamenajare, re-ceva..Restul muzeului inseamna cam tot ce se afla la etaj!

Muzeul de Geologie
Aka Muzeul de pietre, cum il stie Andreea. Este un muzeu spectaculos, mai ales acum cand gazduieste o mica expozitie dedicata dinozaurilor din Hateg. Insa si fara expozitia de dinozauri tot are ce arata, poti afla despre evolutia omului, despre miscarea continentelor si, bineinteles,despre pirite, agate si diamante. Plansele sunt vechi si cam prafuite, dar interesante si completate cu ceva explicatii de la un adult pot face parte dintr-o lectie frumoasa de istorie sau geografie în joaca. Ca idee, Andreea a fost captivata de modelele de cranii cu oameni preistorici si moderni, de scoicile de toate formele si marimile, metale, pirite si alte dracovenii stralucitoare, plansele cu vulcani si formarea pamantului, o cronologie a aparitiei vietii si evident dinozaurii care au trait pe teritoriul României.

Avem in plan sa mergem si la Muzeul de Arta in curand, sa studiem un pic picturile de acolo.
Parerea mea este ca majoritatea muzeelor de la noi ar putea fi mai interactive si mai up-to-date in materie de prezentare si imagine. Ele sufera la capitolul exponate si dotari si sunt greoaie si pentru un adult, dar pentru un copil.. Asta nu inseamna ca nu merita o vizita sau chiar mai multe:)

PS: la acest post a participat si tati:d 

Idee de weekend: caiac sau stand-up paddling la Snagov

Ieri am chiulit de la munca. Pentru ca Sf. Maria si deci nu prea multe de facut. Si ne-am gandit noi ce sa facem ce sa facem, ca nu puteam p...