Cum invatam copiii valoarea banilor?

Am ajuns in punctul in care incercam sa o invatam pe Andreea despre cat valoreaza lucrurile si banii. Noi dintotdeauna am fost destul de retinuti cu cheltuielile legate de jucarii, singura exceptie fiind cartile, unde recunosc ca ma abtin foarte greu. In rest, de cate ori a vazut o jucarie prin magazine si imi sufera sa o cumparam ne uitam la pret si decideam daca merita, daca e prea scumpa, daca o vrea neaparat pe aia daca aceeasi bani ar insemna mai multe jucarii/carti mai mici, etc. Am facut o regula din a nu ceda la rugaminti legate de jucarii, pentru ca sunt mofturi de moment si imi dau seama imediat daca e genul de lucru care o va incanta o ora sau mai mult timp.
Mai nou aplicam amenzi de 5 lei pentru anumite 5 lucruri: cand nu saluta, cand nu multumeste, cand spune bai/nasol/misto, cand intrerupe un om in timp ce vorbeste si pentru bagat deget in nas:d. 
Amenda se aplica tuturor, adica si noi ii dam 5 lei cand gresim si ea noua. Rezultatul este ca a strans niste bani, a pierdut altii, dar in general incearca sa respecte aceste cinci reguli, care mie mi se par de bun simt. 
In afara de asta, avem un joc cu cartonase cu bancnotele si fise, care ne ajuta la calcule si la joaca de-a magazinul. 
Discutam mereu despre facturi, despre pretul la lumina, despre pus bani deoparte pentru concedii, despre mancare, etc. O lasam sa isi cumpere singura covrigi si croissante si ii cer mereu sa fie atenta la rest si chitanta.
MAi e drum lung pana va intelege cam cat de greu se strang banii aia si cat de usor se duc. Ca trebuie sa economiseste, sa gandesti bine cheltuielile, sa imparti si colo si colo. Dar ma bucur ca intelege cand ceva e prea scump, cand ceva nu merita si cand ceva poate fi cumparat doar daca strangem bani sau impartim cheltuiala intre ea si noi. 
Ma gandesc ca in curand va trebui sa gasesc ceva, un "job", pentru care sa primeasca bani. Sa nu fie bani dati cadou de bunici sau obtinuti din amenzi, ci bani munciti de ea. Voi aveti idee ce ar putea fi? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce vreau de la 2020-o lista dezlanata si probabil incompleta

Intotdeauna cand ma intreaba cineva, Andreea de exemplu, ce as vrea cadou, mintea mea se goleste de idei. Nu ma pot gandi la niciun obiect d...