Cu frica si fara frica pe role

Nu cred ca am povestit vara asta despre noul hobby al Andreei, pe langa altele mai vechi, si anume datul cu role. Eu ma pricep un pic, am practicat treaba cand eram mai tanara, am dovada pe genunchii cu cicratice, dar apoi am renuntat, preferand bicla si mai nou trotineta.
Dar Andreea a tinut neaparat la un moment dat sa isi ia role, prin primavara trecuta. I-am zis ca hai sa mai stam, ca are bicla si trotineta deja, si sa se dea pe alea. Plus ca a mai avut o tentativa de role pe la 5 ani, cand pasiunea a tinut-o fix 2 luni. 
Dar dansa a strans bani si si-a luat singura de la Decathlon role. Albastre, ca alea roz sunt prea girly. 
La prima iesire in parc, o trageam cand unu cand altul si ii tot explicam cum sa dea din picioare, ca la schi practic. Mergea treaba, dar nu prea...Doar ca, la un moment dat, am dat peste un baiat care facea niste scheme, freestyle se cheama cica:)). Si atat i-a trebuit..Gata, vreau sa fac si eu asa..Pentru ca tot eram in zona, am zis sa il rugam pe baiat sa ii arate si ei una alta, asa, in joaca. La 40 de lei ora mi s-a parut decent.
Evident ca dupa ora aia a zis ca vrea sa faca asta in fiecare zi, iar baiatul a laudat-o ca are curaj, echilibru si perseverenta..Asa ca ne-am ales cu ore de role in vacanta, cam o data, de doua ori pe saptamana.
Nu a apucat ea sa invete mari scheme, dar stie cateva miscari si se da foarte bine cu rolele. 
Toata experienta asta noua a fost pentru mine o oportunitate de a vedea cum abordeaza dansa frica in general. Cand vrea sa incerce o panta noua, cam abrupta, si ii e teama de ea un pic, o coboara intai de la sfert, apoi de la jumatate, apoi inca mai sus un pic, pana are curaj sa o coboare de tot. Cand vede ca o pozitie anume nu ii ofera echilibru, se da din nou si cauta pozitia care ii convine el mai mult. Cand nu e absolut sigura ca poate aborda o miscare, o panta, nu se apropie de ea de niciun fel. Nu risca inutil, nu ia decizii cu ochii inchisi, nu incearca pentru ca ii vede pe altii. Orice miscare noua este calculata, pana este asigura ca o sa fie ok. 
Dar daca ei i se pare safe si eu zic, bai...stai sa ne mai gandim...e degeaba, o face. 
Vazand-o la schi si acum la role, am invatat sa am si mai mare incredere in alegerile ei pentru ca stiu ca sunt gandite, calculate si asumate. Cred ca sportul ii ajuta foarte mult pe copii sa invete sa ia decizii si sa stie ca frica e buna, e o reactie normala, tuturor ne e frica in diverse momente, important este insa ce facem cu aceste senzatii si cum mergem mai departe. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce vreau de la 2020-o lista dezlanata si probabil incompleta

Intotdeauna cand ma intreaba cineva, Andreea de exemplu, ce as vrea cadou, mintea mea se goleste de idei. Nu ma pot gandi la niciun obiect d...