Evadari de weekend: Cel mai scurt traseu la cabana Malaiesti

Cabana Malaiesti este una dintre cele mai populare cabane din Bucegi, la o altitudine de 1720 de metri, asezata pe una dintre cele mai frumoase vai, cu Bucsoiu pe o parte si  Padina Crucii pe partea opusa. Noi am tot ajuns aici de-a lungul timpului si chiar am dormit de vreo doua ori in ea, dar nu mi s-a parut cea mai comoda varianta : toaletele erau in afara cabanei si puteau oribil, fiind doar niste gauri in podea, iar ultima noapte petrecuta aici a fost fara somn din cauza unor sforaituri. 

Totusi, cabana este intr-o zona superba si este punct de trecere sau oprire pe mai multe trasee din Bucegi. 

De fapt, daca vreti experienta unei nopti la cabana cu sau fara copii, Malaiesti este o varianta foarte buna. Cabana este pe traseul care coboara de la Vf. Omu, prin Hornurile Mari, spre Busteni sau Rasnov, dar si pe cel care vine de la Refugiul Tiganesti.  Noi le-am bifat pe toate si cred ca cel mai scurt traseu spre cabana este cel din Rasnov, de vreo 3 ore. 

Este si o varianta accesibla pentru o zi la munte, caci se poate urca si cobora in timp util, cu o pauza de pranz si stat la soare la Malaiesti.

Traseul din Rasnov pleaca de pe strada Glajariei, care este lungaaaa si partial asfaltata. La un moment dat, asfaltul se termina si mai sunt cativa kilometri de drum forestier, dar usor de facut de orice masina. Cu totul, sunt vreo 8-9 km de mers de la intrarea pe str. Glajariei, pana la o parcare unde opresc cam toate masinile si unde este si un nene cu taxa pentru intrarea in Parcul Bucegi. Totusi, de la parcarea aceasta se mai poate merge pe drumul forestier inca vreo 1-5 km pana unde incepe efectiv poteca. 

Traseul spre Malaiesti incepe cu trecerea unui mic pod de lemne, pe stanga drumului.  De aici pana sus sunt aproximativ 3 ore, dar pot si si 2.5 ore in functie de picioare. 

Traseul nu este tehnic deloc, nu are zone de lanturi sau catarari, iar poteca este bine marcata. Zona este frecventata de ursi, dar la cat e de aglomerat pe aici in weekend nu sunt sanse sa dai de ei. 
Totusi, drumul nu este chiar usor si e nevoie de putin efort ca sa ajungi sus pentru ca prima ora este doar in urcare si la un moment dat te cam saturi:))
Urmatoarele 1-1.5 ore, lucrurile se mai domolesc, alternand zone de urcare cu cele drepte. Traseul este aproape exclusiv prin padure si apoi iese brusc in valea mult dorita. 


Scurta iesire din padure pentru un punct de belvedere
Final de poteca

Noi am ajuns la cabana pe la 11 si ceva, cu plecare la 9 de la masina, asa ca era înca umbra in zona si cam rece rau.

Prin urmare, dupa un ceai cald, am decis sa continuam inca un pic pe poteca de urcare la Vf Omu. Undeva, pe o culme se vedea o poiana insorita. Asa ca am mai urcat vreo jumatate de ora, pana am trecut de o mica sa si am dat de soare si cald. 

Dupa soare


Pauza de reincarcat bateriile
De la cabana Malaiesti, traseul continua tot in urcare prin Hornurile Mari pana la Vf. Omu. Cu totul cred ca sunt vreo 2.5-3 ore si pana acolo. Acum niste ani l-am facut in sens invers si e foarte spectaculos. 

De data asta insa am revenit la cabana, unde se adunase intre timp toata planeta. Fiecare colt de masa si de iarba era ocupat, iar coada la ciorba si carnati era impresionanta. Asa ca am mai stat un pic la soare, am admirat muntii din jur si am pornit la vale, pe acelasi traseu pe care venisem, cu speranta ca vom manca ceva prin Predeal.

Exista si alternativa de a porni de aici spre Pichetul Rosu-Poiana Izvoarelor- Gura Diham si apoi Busteni. Pana la Gura Diham cred ca sunt vreo 3 ore, iar de acolo se poate lua ceva trenulet/tractoras pana in Busteni. Noi am facut si varianta asta acum niste ani si imi amintesc ca m-a obosit teribil coborarea prin padure de la Poiana Izvoarelor la Diham, ca mi se parea ca nu se mai termina.

Pe varianta spre Rasnov, a durat cam 2 ore sa ajungem inapoi la masina, tot cu coborare aproape continua, dar mai scurta totusi. 

Cabana Malaiesti in vale si poteca spre Vf Omul la deal

Cu totul am facut cam 5.5-6 ore pe traseu si vreo 2 ore in valea minunata. Deci 8 ore de munte, soare si aer curat. Am revenit in Bucuresti dupa inca vreo 3 ore, din cauza de coloana pe Valea Prahovei, dar aici nu e nicio surpriza. 

Alte trasee facute de noi in zona:Comentarii

Postări populare