Dulcegarii

Nu ma pot abtine sa nu povestesc o scena din parc, de azi dimineata. O scena care mi-a aratat, din nou, ca dincolo de crize, nervisori, suparari, proteste, Andreea e un copil care simte si intelege foarte mult, capabila de gesturi de o tandrete nebanuita.
La noi la nisip exista intr-un colt niste mese de ping-pong, pe care matza vrea uneori sa se urce si sa tupaie. Daca mai sunt 1-2 copii care sa escaladeze masa si sa tropaie impreuna, cu atat mai bine.
Dimineata, hai mami pe masa. Pe masa statea deja un baietel, de vreo 3 ani, imbufnat. Eu o urc pe Andreea pe masa si raman prin zona. Pustiul imi marturiseste brusc ca e suparat:d. Ca un alt baietel nu mai vrea sa faca echipa cu el...Da, drama maxima..
Andreea ma intreaba imediat, dupa modelul "mami, ce zice tati" (:d), ce mi-a spus baietelul.
Ii explic ca e un pic suparat.
Eh si de aici incolo matza mea m-a surprins, de imi venea sa o mananc toata.
S-a asezat in fund langa el si l-a luat de manuta. La mangaiat pe par si si-a bagat fatuca sub sapca lui, unde se ascundea o mutrita trista rau, si i-a zis "gata, nu pange"...Dupa care a luat o bucata de para din caserola ei si i-a dat-o lui..."uite, vrei? para, vrei?". N-a vrut. Nu conteaza. Si a stat asa, langa el, tacuta, privindu-l din cand in cand sub sapca, 2-3 minute. Eu n-am intervenit deloc. Era povestea lor. Probabil astia mici stiu mai bine cum e cu supararea. Nu are nevoie de cuvinte, are nevoie de putina tandrete, un strop de atentie. Ca sa treaca, e suficient sa stea cineva langa tine:)...
La un moment dat, baietelul a uitat de suparare (dramele copilariei trec tare repede:d), s-a uitat la Andreea si m-a intrebat pe mine "e draguta?" :)). Eu i-am replicat "pai tu ce zici, e?".
Si pustiu de 3 ani mi-a zambit incurcat, soptind din coltul gurii "e" :d. Apoi a ciufulit un pic buclele blonde ale matzei si i-a zis ca il cheama Sebi, afland la randul lui ca pe ea o cheama "Adeea".
Au tropait un pic pe masa, s-au intins pe spate si au asteptat sa treaca vreun avion, au facut schimb de pietricele si s-au despartit:)...

(poza n-are legatura cu scena de azi, dar are legatura cu modul in care relationeaza cei mici. E facuta in Grecia, in timp ce noi mancam pe o terasa:d. Matza s-a imprietenit rapid cu doi rusi, cu care s-a distrat de minune, o ora si ceva, fara sa inteleaga o iota din ce ii spuneau:)) )

Despre Porto, pentru doi mari si unu mic

A trecut o saptamana de la concediu si am reusit in sfarsit sa ma adun si sa scriu si continuarea povestii, de fapt prologul, despre Porto....