Varful Vanatarea lui Buteanu, via Cincsor

Dupa cele doua zile anterioare la Gura Portitei, am zis sa mergem un pic si la un munte. Pentru ca ne-am trezit tarziu, am gasit o cazare destul de scumpa si nu neaparat unde voiam noi, undeva la Vistisoara, un catun, ca sat nu ii pot zice, langa Sambata de Sus.
Fiind in zona, am zis sa optimizam plimbarea si sa trecem si pe la Cincsor, un sat de care tot auzisem in diverse ocazii, mai ales culinare. Asa ca am facut o rezervare pentru masa de pranz la Casa de Oaspeti Cincsor, un loc cu o poveste foarte frumoasa și cu niste poze tare apetisante pe site. 
La fata locului am descoperit intr-adevar un sat transilvanean simpatic, cu o biserica fortificata mare si impunatoare, cu turnuri si gradina plina de flori, si o casa de oaspeti amenajata cu mult gust in fosta scoala din sat. Preturile la cazare si masa nu sunt  neaparat la fel de prietenoase cu buzunarul romanului, fiind probabil orientate mai ales spre strainii dornici de experiente locale si ceva sederi scurte de weekend, dar locul merita o vizita si cateva poze.

Masa de pranz a fost insa o mica dezamagire, diferenta dintre asteptari si realitate fiind destul de mare...Cele trei feluri de mancare (ciorba, ardei umplu si papanas) au fost bune bune, dar na, le puteam gusta la orice alta pensiune sau chiar la mama soacra acasa, asa ca pretul de 17 euro/persoana ni s-a parut nejustificat. Cumva, dupa ce vazusem pozele de pe site ma asteptam la alt gen de bucatareala, dar nu a fost sa fie...
Biserica de langa restaurant a fost insa o completare reusita a opririi noastre in Cincsor si o recomand cu drag.

Am plecat apoi spre cazare, la vreo 30 de km mai spre munte. Ca idee, daca sunteti pe langa Sambata de Sus, mai faceti vreo 5 km spre Vistisoara asta si o sa dati de parcul de aventura Dragus, care a fost chiar o surpriza placuta pentru noi.
Marti dimineata am pornit spre Transfagarasan si Balea Lac, evitand din fericire aglomeratia de care au avut parte cei care au venit mai spre pranz in zona. 
Traseul ales de noi porneste chiar de langa lac si urca vanjos pe Saua Caprei (cam 30-45 de minute de urcus sustinut) de unde descoperi in vale Lacul Capra si munte langa munte pana departe. Pana in sa, e o aglomeratie de bulevard, multi dintre cei care vin la Balea Lac urcand apoi pana aici, in sandale, adidasi, ghete..fiecare ce are la el:d. 
Din sa pornesc doua poteci, una in stanga, spre Vf. Vanatarea lui Buteanu si una in dreapta spre Vf. Iezerul Caprei si apoi Saua Paltinul, de unde te poti intoarce spre Lacul Balea, facand un cerc.
(Lacul Balea de pe poteca spre Saua Caprei) 
 (in Saua Caprei, jos se vede Lacul Capra)
 (poteca din sa spre Vf.Vanatarea lui Buteanu, momentan pitit in nor)
Noi am pornit iar la deal, dar in urcare mult mai lejera decat pana acum, cu zone lungi de mers pe curba de nivel, spre varful cu Buteanu. Pana sus de tot cred ca am mai facut inca vreo 45 minute, dar cu pauze de poze si privit frumusetile din jur. 
Desi am avut un pic emotii cu norii care se plimbau de colo colo, ei au fost foarte intelegatori si nu ne-au incurcat deloc, asa ca am admirat linistiti toate culmile din Fagarasi. 
 (pe poteca din Saua Caprei spre varf)

(pauza de brunch cu vedere la munti) 
Ultimii 10-20 de metri spre varf sunt mai dificil de facut pentru ca presupun un pic de catarat pe stanca, pe un pasaj ce uneste doi pereti, si multa multa atentie, asa ca nu sunt de facut in niciun caz cu copii mici, neobisnuiti cu muntele si cataratul si mai ales pe nor sau ceata. Big no! Noi am reusit sa facem trecerea caci am prins cer senin si ne-am dat seama ca Andreea se descurca bine acolo. Daca nu eram siguri siguri pe noi sau pe ea, in niciun caz nu treceam. Chiar daca nu atingi varful efectiv, zona este superba si traseul destul de accesibil sa merite o excursie.
(Vf. Vanatarea lui Buteanu)

In total, dus-intors la Balea Lac am facut cam 2 ore -2 ore juma,  cu pauze de admirat si de mancat. Mi se pare cel mai accesibil varf de peste 2500 metri de la noi, avand in vedere ca la Balea Lac ajungi cu masina si de acolo mai urci vreo ora, o ora juma cu totul. Dar, cu mentiunea ca prima jumatate de ora e cam crancena, pana in sa:d. Ea se face insa cu rabdare, apa si umor:d

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce vreau de la 2020-o lista dezlanata si probabil incompleta

Intotdeauna cand ma intreaba cineva, Andreea de exemplu, ce as vrea cadou, mintea mea se goleste de idei. Nu ma pot gandi la niciun obiect d...