La schi in Alpi -Cervinia si Zermatt

Anul trecut am testat in premiera schiatul in Italia, in Dolomiti, si pentru ca ne-a placut foarte foarte mult am decis sa revenim si in 2018, dar in alta zona. Dupa investigatii si intrebari, am ales Cervinia, o zona aflata la granita cu Elvetia, la poalele Matterhorn-ului, unul dintre cele mai inalte varfuri din Alpi. 
In alegerea noastra a contat mult si faptul ca puteam ajunge relativ usor in zona si la preturi ok. Am luat bilete de avion la Ryanair, pana la Milano, si de acolo am inchiriat o masina. De la Milano Malpensa pana in Valtournenche (localitatea in care am stat) am facut circa 2 ore, din care cea mai mare parte pe autostrada. 
Variante de cazare in zona sunt multe, mai ales in Breuil-Cervinia, statiune aflata la circa 2000 de metri inaltime, inconjurata de zeci de partii si care in plus ofera acces spre Zermatt si partiile de pe partea elvetiana. 
Noi am optat pana la urma pentru un apartament in Valtournenche, o localitate mai mica, cu vreo 9 km mai la vale, destul de neinteresanta si cu putine variante de luat masa, dar mai ieftina si cu acces foarte rapid spre partii. 
Practic din Valtournenche se urca cu gondola spre domeniul schiabil local si de acolo se poate ajunge, pe schiuri, pe partiile vecine, din Cervinia, si chiar pe cele din Elvetia. Sistemul de transport pe cablu este foarte bine pus la punct si conexiunile sunt rapide. Pentru ca am fost in ianuarie nu am prins nici mare aglomeratie, sezonul de varf fiind din februarie incolo. Pe de alta parte, vremea este foarte capricioasa aici si exista riscul sa nu poti schia din motive de viscol si avalansa. Acum de exemplu a fost o perioada cu ninsori foarte puternice si cand am ajuns noi deja toate partiile erau inchise din cauza pericolului de avalanse. Pana la urma am pierdut doar o zi din cauza ninsorii, dar altii nu au fost asa norocosi si au schiat practic 2 zile dintr-un skipass de 5 zile.
(Valtournenche sub viscol)
 (prima zi de schi, pe partiile din Valtournenche)


 (Matterhorn, vazut de pe partiile din Cervinia)


 (Matterhorn, de pe latura elvetiana)
 (coborare spre Zeermat)


 Matterhorn glacier - 3883 m
 Odata ajunsi pe partii, peisajul este incredibil. O mare de Alpi care se intinde cat vezi cu ochii, pante si varfuri insirate unele dupa altele. Si daca ai si norocul unor zile cu soare, lucrurile devin de vis. 
Ca nivel, exista si partii albastre si rosii, pe toate gusturile, cica si unele negre, dar erau inchise cat am fost noi acolo. 
Comparativ cu Val Gardena, oferta este mai mica un pic, dar in plus aici poti urca pana sus, pe ghetar, de unde peisajul este incredibil, si poti schia in doua tari, Italia si Elvetia.

Info:
bilete avion - 267 euro (toti trei cu un bagaj de cala)
cazare - 500 euro (airbnb, 7 nopti in apartament cu 3 camere)
rent-a-car - cca 300 euro (a fost mai scump pentru ca am cerut o masina cu roti de iarna)
skipass - 550 euro/5 zile/3 persoane (din care o zi a fost skipass international ca sa ajungem si pe partiile elvetiene)
inchiriat schiuri - 260 euro/5 zile/3 persoane
cheltuieli in zona - cca 700 euro  (mancare, ciocolate calde) - ca idee o masa de seara era cam 50-60 de euro noi trei, o ciocolata calda pe partie cam 4 euro si o portie de paste la un after ski pe partie cam 8-10 euro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce vreau de la 2020-o lista dezlanata si probabil incompleta

Intotdeauna cand ma intreaba cineva, Andreea de exemplu, ce as vrea cadou, mintea mea se goleste de idei. Nu ma pot gandi la niciun obiect d...