Cheile Dobrogei si Jurilovca

Dupa o zi in Tulcea si una in Macin, am zis sa bifam si putina mare. Sau macar aproape mare. Asa ca am ajuns la Jurilovca, satul de unde ajungi cu barca la Gura Portitei si fara barca la lacul Razim. Pentru ca Gura Portitei am bifat-o anul trecut si oricum nu era vreme de plaja, am ramas cu lacul. 
Jurilovca este un sat dragut, curat si aerisit, cu cateva case foarte frumusele daca il iei la picior. Un amestec de romani si lipoveni, localnicii au curtile pline de flori si verdeata, case si garduri albastre, iar pe la porti gasesti mereu seara scena clasica cu batranele pe bancuta. Doar ca aici multe vorbesc rusa. Pentru amatorii de peste, in sat sunt si vreo doua restaurante unde poti testa ciorba si saramura, plus icre si ceva gratare de peste. Asa ca, pentru o seara intre doua plimbari, merge si un popas in Jurilovca.
La vreo 10 km de sat este cetatea Enisala, cocotata frumos pe un deal, de vazut mai ales la apus, cand lumina o face mai frumoasa decat este pe caldura teribila de peste zi. 
Tot din Jurilovca, am ajuns rapid la Capul Dolosman si ruinele cetatii grecesti Argamum. Locul asta chiar este frumos. Lacul Razim are un mal inalt, de piatra si pamant, pe care este asezata cetatea. Pe vremuri, Capul Dolosman era de fapt direct la Marea Neagra, dar in timp s-a format lacul si limba de pamant de la Gura Portitei. 
Capul Dolosman la Lacul Razim
 (sursa> lapesiuni.ro)
Cetatea Argamum

Lacul Razim langa cetate
Dupa o noapte in Jurilovca, am pornit spre Cheile Dobrogei, un defileu larg, cat o poiana, si marginit de stanci nu prea inalte. Zona este foarte frumoasa si usor de ajuns la ea, dar cel mai bine e sa fie vazuta in timpul saptamanii, pentru ca in weekend e plin de gratare. Chiar si asa, e tare frumos acolo. Cel mai bun drum este din Mihail Kogalniceanu si apoi Targusor, de unde drumul continua asfaltat prin chei, pana inspre Cheia. Pe partea cealalta, din chei spre Cheia si Cogealac, e cam nasol, cu gropi dese care te obliga la slalom si rabdare.
Cu totul Cheile Dobrogei au cam 2-3 km asa ca pot fi usor strabatute si apoi sa te intorci pe acelasi traseu..
Din Targusor se poate ajunge si la Manastirea Sf. Casian si pestera cu acelasi nume, pe un drum de pietris de vreo 5 km. De la manastire la pestera se faca circa 15 minute, pe o poteca ce coboara (dar urca la intoarcere:d), cu vedere la campuri de rapita si Lacul Casian.
Cheile Dobrogei

Lacul Casian

 Spre Pestera Sf. Casian


Excursia asta prin Dobrogea este o alternativa buna la vesnica Valea Prahovei si, desi am gasit si pe aici destule locuri aglomerate, nu am avut sentimentul ca ne calcam unii pe altii pe picioare si pe nervi. In plus, e genul de loc unde pot merge si copii mici si mai mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gastrita la 9 ani, ghid pentru incepatori

O sa povestesc un pic cum am trecut noi prin perioada cu probleme de burta a Andreei, probleme care se cheama pe fisa ei gastrita cronica. ...