O zi in Muntii Macin, pe Varful Tutuianu

Hai ca in sfarsit ne-am urnit si noi din loc. Dupa o pauza lunguta, intre schi si altele, am pornit zilele trecute, cu ocazia minivacantei de 1 Mai spre Dobrogea. Zona o stiam oarecum din alte deplasari spre mare si delta, dar de data aceasta am pornit chititi sa urcam in Macin.
Pentru a evita o noapte friguroasa la cort, am decis sa ne cazam in prima zi la Tulcea, intr-un hotel pe care nu il recomand pentru ca nu am dormit deloc acolo, din cauza de botez cu uraturi...In fine, Tulcea in sine nu are nici el mare lucru de vazut, in afara de faleza cam trista si Muzeul Deltei, pe care l-am vazut cu alta ocazie si il recomand. In rest, se paote urca pana la Monument si ai o panorama frumoasa asupra orasului. IN rest, n-am descoperit nimic de facut...Faleza e cam darapanata si ea din pacate, cu ceva cladiri abandonate si altele in mare nevoie de renovare si vopsit, ceva dughene cu chiciosenii si vreo 2 restaurante mai rasarite. Una peste alta, cel mai interesant lucru a fost sa ne uitam la vapoare si sa mancam la Ivan Pescar...
E pacat ca un oras care e poarta spre Delta si deci vizitat de multi turisti nu reuseste sa se aranjeze un pic ca sa atraga mai multi vizitatori si mai multi bani..
A doua zi, am pornit spre satul Greci, aflat la vreo ora de Tulcea, printr-o zona frumoasa, cu dealuri si campuri de rapita si grau. Din Greci pornesc mare parte din traseele din Macin si tot aici este un centru de informare turistica imens, care include si un mini muzeu. Domnul de acolo a fost foarte amabil in a ne oferi informatii despre trasee, doar ca din pacate nu mai avea harti..
Pana la urma am decis sa mergem pe Varful Tutuianu, un traseu de circa 2-3 ore dus intors, pe triunghi albastru. Poteca porneste de la capatul satului, asa ca cel mai bine e sa lasati masina acolo, nu in centru. 
Traseul incepe cu o urcare lejera pe o pajiste, vreo 20 de minute, apoi mai pieptis, prin padure, inca vreo 30-40 de minute, pana cand iese pe culme. De sus se vede pana departe, dincolo de Greci, spre Dunare si Braila. In perioada aceasta, campia e plina de patrate, galbene si verzi, in functie de culturi. Prin MAcin circula si testoasa locului, cam scumpa la vedere zilele acestea din cauza aglomeratiei, iar prin mai apare si bujorul, dar noi nu l-am zarit deloc. In schimb, e plin de soparlite simpatice si daca ai noroc iti sare in fata si un iepure.
Muntii Macin au 467 m pe Tutuianu, care e si cel mai inalt varf, deci nu sunt cine stie ce munti, dar peisajul si vegetatia merita cu siguranta un drum. LA coborare, am abandonat poteca super aglomerata si am coborat pur si simplu alandala, mai ales ca parcarea se vedea de pe varf. Nici de data asta nu am avut noroc de broscute, dar ne-a placut totusi sa ne cataram pe bolovanii aruncati de colo colo. 
LA vreo 12 km de Greci e un alt loc care merita o oprire daca sutneti in zona - Lacul Iacobdeal. Noi l-am prins cam plin de lume si galagie, dar cred ca e frumos de vazut mai pe liniste si racoare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce vreau de la 2020-o lista dezlanata si probabil incompleta

Intotdeauna cand ma intreaba cineva, Andreea de exemplu, ce as vrea cadou, mintea mea se goleste de idei. Nu ma pot gandi la niciun obiect d...