Copiii nu sunt rai

Asta e parerea mea. Ca nu exista copii rai. Poate sunt suparati sau frustrati sau nu stiu cum sa faca fata unei situatii. Poate sunt obositi si ar vrea ceva dar nu stiu sa spuna ce. Poate ii deranjeaza un copil si nu stiu sa arate asta intr-un mod "civilizat". Poate nu au deprins inca toate uzantele sociale si fac lucruri pe care oamenii mari le considera "nepotrivite".
Dar copii rai nu exista. Iar toti oamenii de bine care se simt datori sa sublinieze un comportament pe care ei il considera "urat, asocial, rau", ar trebui sa se abtina. Nu ai voie sa spui unui copil ca e rau. Si mai ales copilului altcuiva.
Imi povestea zilele trecute o prietena despre minunatele doamne care isi permit sa certe copilul altcuiva, punctand cu fermitate ca "esti rau/rea". M-am indignat si atunci, ca de fiecare data cand aud astfel de povesti. Dar azi mi s-a intamplat mie si, desi Andreea are accese de nervi si plansete isterice si uneori e greu sa te intelegi cu ea, nu e un copil rau. Si nu spun asta pentru ca e a mea, ci pentru ca, dincolo de momentele dificile, este un copil care intelege si cu care te poti intelege. Si, chiar daca nu era asa, daca ar fi facut tot timpul doar ce vrea ea, daca plangea mult, daca ma supara enorm, tot nu era rea.
Sa va explic cum am ajuns la povestea asta.
De cateva zile, matza mea are momente in care nu vrea sa imparta jucariile. Daca un copil vine si ii ia o bucata de creta, cum s-a intamplat azi, incepe sa tipe si bazaie si se supara. Nu-mi place situatia si sper sa o depasim. Ii explic calm ca baietelul vrea sa se joace cu ea, ca s-a intristat ca nu i-a dat creta si lui si a plecat. Si ca acum o sa se joace singura. S-a uitat lung dupa el, dar cand am intrebat-o daca vrea sa mergem la el sa-i dea totusi o creta a zis ca "nu" si i-am respectat dorinta.
Dupa vreo 2-3 minute a aparut langa noi alt copilas, cam de varsta ei. Andreea a strans toata creta, s-a dus la el si i-a dat cateva bucati. Apoi s-au jucat linistiti impreuna.
Cam asta a fost situatia si as fi trecut usor peste ea daca la un moment dat n-as fi auzit-o pe bunica baietelului la care tipase Andreea spunandu-i nepotului ca "fetita e rea, las-o sa se joace singura, nu te mai duce la ea. E rea".
M-am gandit sa ma duc la bunica si sa vorbesc cu ea, apoi mi-am dat seama ca e inutil.
Probabil ca vor mai fi situatii de acest gen, probabil ca va trebui sa repetam de multe ori lectia daruirii cu pitica si sigur uneori va impartii, alteori nu. Poate depinde de copil, de starea ei, de jucarie, de vreme....Dar chiar daca uneori va fi mai zgarcita, nu va fi niciodata rea.
Si ma gandesc, cati copii, tineri, adulti ajung sa aiba o parere proasta despre ei insisi, sa nu se respecte, sa nu-i respecte pe altii, pentru ca atunci cand erau mici si faceau tot felul de nebunii li s-a spus in mod repetat "esti un copil rau".

Despre Porto, pentru doi mari si unu mic

A trecut o saptamana de la concediu si am reusit in sfarsit sa ma adun si sa scriu si continuarea povestii, de fapt prologul, despre Porto....