What’s So Bad About a Boy Who Wants to Wear a Dress?


Am citit astazi un articol in NYT despre copii cu sex nedefinit, adica acei copii care inca de la varste foarte mici, de 2-3 ani, se comporta si declara ca sunt sexul opus sau nu aleg clar niciuna dintre cele doua variante. Fetite care se revolta impotriva rochitelor roz si a coditelor si isi anunta parintii ca sunt baieti, purtandu-se, jucandu-se si imbracandu-se ca niste baieti. Sau baieti care vor sa mearga peste tot imbracati in haine de fetita, se joaca cu papusi si declara ca sunt fete. Sau categoria aparte a copiilor care nu se declara nici fata, nici baiat, alternand intre cele doua extreme, in unele zile fetita, in altele baiat.
O opinie interesanta pe subiect am gasit si aici (mai scurt si mai usor de citit decat "romanul" NY Times:D).
In State fenomenul este tot mai raspandit se pare, nu neaparat pentru ca a crescut numarul copiilor care se nasc asa presupun, ci pentru ca societatea a devenit mai deschisa si parintii accepta mai usor aceste abateri de la norma. In plus, se pare ca pana si psihologii sfatuiesc parintii sa nu mai apeleze imediat la tratamente hormonale, ci sa lase copilul sa se poarte cum simte, urmand ca tot el sa decida in timp ce cale va urma.
Nu stiu cum as reactiona la o asemenea situatie...Mai ales ca la noi toleranta si intelegerea fata de "altceva" sunt la cote foarte joase. Cel mai probabil la noi copiii de genul acesta sunt tratati ca suferind de o afectiune psihica sau o dereglare hormonala care trebuie tratate. Cati parinti ar avea curajul si forta de a lasa copilului libertatea si dreptul de a alege?
In ultimii trei ani am fost zilnic martora diferentelor care se fac inca din carucior intre fetite si baieti, a rapiditatii cu care parintii, bunicii, rudele traseaza limite si stabilesc reguli pentru fiecare din cele doua sexe. Si nu ma refer doar la haine, la clasicul si obsedantul roz pentru fetite si albastru pentru baieti, ci si la jucarii, activitati, comportamente. Fetitelor li se cumpara aproape exclusiv papusi, baietilor masini, fetitele sunt indreptate discret spre activitati mai cuminti, in timp ce baietii sunt trimisi sa alerge, sa se joace cu mingea, fetele trebuie sa fie linistite, politicoase, dragalase, baietii au voie sa fie mai "zburdalnici" dupa cum zice Andreea...Si ma intreb de ce? La ce folosesc aceste limitari? Care este efectul lor pe termen lung asupra comportamentului si psihologiei copilului si apoi al adultului?
De ce fetitele nu se pot juca cu masini? De ce ele nu se pot catara in copaci, nu au voie sa se tavaleasca prin praf la fotbal, de ce baietii nu pot impinge un carucior roz prin parc si sa ingrijeasca un bebelus, de ce nu poate purta fuste roz ? Ok, exista si exceptii, exista si parinti care nu respecta regulile, nu neg. Dar ce cele mai multe ori respectam regulile nescrise si ne uitam cel putin indecisi la abateri...
Aseara de exemplu Andreea s-a jucat cu masinutele (are vreo 3 mereu la ea) si s-a chinuit sa se catere in copac cu un baietel. Bunica respectivului m-a luat la intrebari: are masinute? dar se joaca des cu ele? a, e mai baietoasa...ii place sa se catere...ah, dar uite ca are si carucior cu papusa la ea...se joaca si cu papusi nu? :d. Fratele de clasa a doua al piciului si-a scos atunci capul din cartea pe care o citea (tema pt acasa:d) si mi-a spus foarte serios ca doar baietii se joaca cu masini, fetele au papusi..
Discutia m-a amuzat si ma gandeam la oroarea de pe fata bunicii daca nepotelul s-ar fi apropiat de bebelusul Andreei, ascuns in caruciorul roz cu printese. Dar asta nu avea cum sa se intample pentru ca sigur cel mic, la fel ca si fratele lui mai mare, fusese deja invatat ce fac fetitele si ce fac baietii. 
Aceste norme sociale, unanim acceptate prin imitatie si conformist, au ajuns sa ma enerveze rau. Simt ca ne facem lumea in care traim tot mai mica, acceptand un cerc stabilit de mici în care sa functionam, cu reguli clare si de neevitat.
Pana la urma, vorba autorului articolului, pana acu vreo 100 de ani femeile nu aveau voie sa poarte pantaloni. O femeie in pantaloni era o ciudatenie de evitat in societate. A fost nevoie de cateva curajoase, de niste minti care priveau "outside the box", de cativa nebuni, ca multe dintre legile societatii sa fie eliminate.
Asa ca cine stie, poate intr-o zi vom vedea si baieti in fuste la locurile de joaca :d. Ar fi haios, nu?

Despre Porto, pentru doi mari si unu mic

A trecut o saptamana de la concediu si am reusit in sfarsit sa ma adun si sa scriu si continuarea povestii, de fapt prologul, despre Porto....