Cappadocia, un ghid aproape complet pe 3 zile - Day 3

Vezi aici Day 1 si Day 2 

Day 3 

Ultima zi am folosit-o ca sa completam ce nu vazusem in zona si am ales sa mergem tot cu masina de colo colo.
Din toata lista de obiective ramase am ales Red Valley, Love Valley, Zelve Open Air Museum si Cavusin. 
Ca idee, Cappadocia este taiata in toate partile de diferite vai, fiecare cu tipul ei de coloane de cenusa si sate vechi. Unele sunt mai populare, altele mai putin vizitate.
Eu m-am documentat multisor inainte sa aleg traseele si cred ca am reusit sa acoperim apaorpe complet zona, incluzând atat obiectivele cele mai populare, cat si cele mai putin vizitate, dar la fel de frumoase. 

Zelve Open Air Museum
Un exemplu este Zelve, vechi sat in stanca, la fel de vechi si misterios ca si Goreme Open Air Museum, dar mult mai putin vizitat. Avantajul este ca practic ai tot locul doar pentru tine:). Te poti plimba prin casute, urci scari, explorezi tuneluri, fara sa ai parte de cozile care se formeaza uneori in Goreme. Red Valley si vecina Rose Valley sunt doua vai sapate in roca rozalie, cu coloane de cenusa vulcanica, poteci serpuite. Ambele vai se pot vizita intr-un circuit complet, care dureaza cateva ore, dar noi am scurtat plimbarea la o ora si un pic, fiind si foarte cald. Oricum, nu uitati sa luati mereu apa la voi in plimbarile prin Cappadocia. 
Noi am balaurit prin Red Valley, pornind de la punctul de belvedere Kizilcukur Seyir Tepesi (Panorama Lookout), aflat la iesirea din Ortahisar. Aici exista o terasa draguta, perfecta cica la apus, de unde porneste traseul. 


Cavusin este un vechi sat grecesc, cu case de argila, din care nu prea a mai ramas mare lucru. Cel mai interesant lucru a fost o casa traditionala, muzeu, unde am stat putin la povesti cu proprietarul si am baut al n-spelea suc de rodie, facut de mama lui. Omul spunea ca locuinta a fost cumparata de un strabunic pe la 1800 si ceva si a ramas de atunci la ei in familie. Traditional, aici locuiau 3 generatii, fiecare cu un dormitor, in timp ce bucatarria si sala de masa era comuna. Satul este la vreo 7 km de Goreme, asa ca merita o scurta oprire in drum spre Zelve si vai.


Love Valley
a fost ultima vale vizitata de noi si ultimul obiectiv turistic bifat in Cappadocia. Desi in timpul Red Tour facusem o scurta oprire la punctul de belvedere, am decis sa exploram un pic valea si pe jos. TRaseul complet are vreo 5 km si nu e asa usor de gasit daca nu stii exact unde e pornirea. Asa ca, attention, poteca pe Love Valley pleaca din spatele centrului de arta Ozler, aflat pe drumul care pleaca din Uchisar spre Goreme. Tine-ti drumul prafuit si imedait apare un indicator cu Love Valley. Parcati si continuati pe jos:). Traseul este foarte frumos, poteca de nisip plimbandu-se in mare parte pe fundul vaii inverzite. Noi nu am mers chiar toti cei 5 km...doar vreo 2 estimez, ca trebuia sa revenim unde lasasem masina:d. 
Valea este cunoscuta mai ales pentru forma coloanelor, dar traseul pe la baza ei s-a dovedit si el foarte frumos.

 


Si asa s-a incheiat excursia noastra in Cappadocia...Una peste alta cred ca am reusit in cele 3 zile full acolo sa vedem cam tot. 

La final o sa enumar ce cred eu ca ar trebui bifat daca sejurul e mai scurt:
1. excursia cu balonul
2. Goreme Open Air Museum
3. Zelve
4. Pasabag
5. Kaymakali Underground City
6. Selime

PS:
- in zona se poate plati aproape peste tot cu card si euro, pe langa lire. La nevoie exista case de schimb si ATM-uri, dar sa fiti atenti la curs.
 - preturile sunt in general ok: o masa de pranz sau seara bogata pentru noi trei era undeva la 100-150 de lei
- supa de linte este un must. In rest, multe mancaruri cu carne si legume..Alternativele erau humus si ceva pasta de iaurt cu menta, superba.
- oamenii au fost foarte prietenosi, deschisi si nu am avut nicio emotie de tip OMG e Siria cam aproape...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciucas, bujori, varianta 2019

Astenia de primavara si ploile prea dese m-au transformat intr-o molusca lenesa in ultima vreme. Dar odata cu venirea verii si a temperatur...