Cappadocia, un ghid aproape complet pe 3 zile - Day 2

A doua zi in Cappadocia  am decis sa inchiriem o masina si sa ne facem singuri traseul (25 euro).
Problema in Turcia este internetul, adica pretul lui pentru noi. 1MB e undeva la 7 euro. Asa ca am vanat wifi pe la terase, dar in rest nu am avut parte de internet. Si deci nici GPS. Asa ca ne-am bazat pe o harta printata si indicatoarele de pe strada. 
Din fericire locurile sunt bine semnalizate si la un moment dat ne cam prinsesem cum e organizata zona. 

(vezi Day 1 si Day 3)

So
Day 2

Kaymakli Underground City, aflat la circa 30 km de Goreme, este o structura subterana, construita pe etaje, cu camere de locuit, bucatarii, depozite, locuri pentru animale, culoare si scarite. Un oras pe sub pamant, intins mai mult pe latime, decat adancime. Nu se stie exact cine l-a construit, dar istoricii turci spun ca primii locuitori au fost o populatie indo-europeana, undeva in anii 700-800 IHr. Au urmat apoi grecii, care au extins cavernele si au amenajat mici bisericute, si apoi turcii. Orasele nu erau folosite permanent, ci doar in momente de criza si razboi.

Derinkuyu Underground City este la vreo 10 km de Kaymakli si, spre deosebire de primul, asta e amenajat pe verticala. Din cele 8 etaje initiale, doar 4 sunt vizitate, dar e suficient. Sincer mi s-a parut mai interesant primul, deci daca e de ales, l-as alege pe ala. 


Ihlara Valley este la circa 50 km de orasul subteran, cel mai mare canion din Anatolia, cu pereti de stanca ce par taiati neted cu un cutit. Unii compara zona cu Marele Canion din SUA, dar e mult exagerat. Valea este strabatuta de un parau si poate fi vizitata pe jos, fie toata (14km), fie pe bucati (3-4 km). Noi am mers insa direct la Bellisirma, o zona cu 2-3 restaurante amenajate chiar pe marginea apei, unde am luat pranzul. E un loc tare linistit si verde, racoros pe caldurile din timpul zilei. 
  (relief turcesc de pe drum)

(Ihlara)


 (ceaiul, bautura obligatorie la fiecare masa)

Selime monastery este la 10 km de Ihlara Valley si a fost o mare surpriza pentru noi. Eu ma asteptam la o chestie construita, gen moschee, dar este o manastire sapata in roca, cu altare, chilii, locuri de depozitat hrana si bucatarii.  

Uchisar Castle, este la 7 km de Goreme si poate fi vazut direct de acolo, dar noi am ajuns la el via Nevsehir, la vreo 90 de km de la Selime:d. Uchisar este foarte frumos, cocotat pe un deal, cel mai inalt punct din zona, vizibil practic cam de oriunde. Dupa atatea orase subterane si sate in stanca, nu m-a mai impresionat insa asa mult, dar privelistea din varf merita cu siguranta un drum. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ciucas, bujori, varianta 2019

Astenia de primavara si ploile prea dese m-au transformat intr-o molusca lenesa in ultima vreme. Dar odata cu venirea verii si a temperatur...